Projektet omfatter en 1,2 km lang strækning for højvandssikring, der løber langs sydkajen og inderhavnen og strækker sig over Jens Holms Vej i området øst for spillestedet Godset. Hertil kommer etableringen af et avanceret pumpesluse-anlæg ved Marina Syd, der forhindrer, at vand fra fjorden kan nå ind til midtbyen via Kolding Å. Anlægget kan håndtere vandstande, der svarer til en 100-årshændelse, selv om 40 år.
En betongmur opføres langs sydkajen, designet til at modstå vandstigninger på op til 2,50 meter. Muren, der vil være 60-100 cm højere end den nuværende kajkant, er nøje udformet for at bevare tilgængeligheden for skibe til og fra kajen. Yderligere tilføjes en flytbar mur langs inderhavnen og over Jens Holms Vej, der kan opstilles med kort varsel og kan tilpasses op til 2,80 meter i højden.
Disse konstruktioner er en del af en større helhed, der sammen med pumpeslusen sikrer, at vandet ikke løber uden om installationerne og ind i Kolding Å. Dette integrerede system blev valgt frem for en alternativ og dyrere løsning, der ville have krævet en mur langs den nordlige side af Kolding Å.
Projektet indebærer også et klart ansvarsområde for højvandssikring. Mens nordhavnen ikke er omfattet, er det op til de lokale virksomheder og boligejere at sikre sig på egen hånd, mens kommunen påtager sig ansvaret for sikring af infrastruktur og offentlige bygninger. Watertubes blev betragtet, men betonmuren og den flytbare mur blev vurderet som mere effektive og kræver mindre mandskab.
Med et samlet budget på omkring 160 mio. kr. er dette projekt en signifikant investering i Kolding Kommunes fremtidige klimabeskyttelse. For yderligere detaljer om projektet og klimatilpasning kan interesserede besøge kolding.dk.