Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i Christiansfeld

I varmepumpen møder jordvarmen eller luften et kølemiddel med et lavt kogepunkt, og kølemidlet fordamper, hvorefter dampen komprimeres, og der dannes varm gas, som føres videre til kondensatoren – og varmen afgives til boligen eller varmeanlægget.
Profilbillede
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Christiansfeld giver sine bedste råd. 

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Kolding Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden.

Fjernvarme eller ej

Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid.


Foto: Peter Hansen, BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Christiansfeld – Bjerndrup VVS.

– Boligen skal ligge i et område, hvor kommunen ikke har lagt ud til fjernvarme eller har nogen planer om det i nær fremtid, hvis man skal kunne søge puljen. Det er noget, man selv skal ind og tjekke for sin adresse, for det kan nemlig variere fra den ene side af vejen til den anden, siger Peter Hansen, der er BBA Certificeret Energivejleder hos Bedre Bad Christiansfeld – Bjerndrup VVS.

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk

Billigere at skifte om sommeren

Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge Peter Hansen kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem.

– Sommeren er ikke just tiden, hvor man tænker mest på varmeregningen. Men der kan være god grund til at gøre sig nogle overvejelser. Venter man med at installere varmepumpe, til vinteren er over os, skal der typisk opsættes en midlertidig energiløsning. Det er selvfølgelig lidt mere besværligt og koster nogle penge. Det kan man undgå, hvis man gør det om sommeren i stedet, siger Peter Hansen og tilføjer:

 – Der er flere forskellige typer varmesystemer, som kan fungere med en varmepumpe. Vi anbefaler altid et tjek og en grundig gennemgang af huset, for at finde frem til, hvordan man får den bedste udnyttelse af sin varme og en solid varmeøkonomi i huset.


Foto: PR // Ligger din bolig inden for det mørkegrønne eller grønt skraverede felt, er der fjernvarme eller planer om det i området, og puljen kan derfor ikke søges. Er boligen derimod i det gule, grønne eller lilla skraverede område, kan puljen søges

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt:

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på:www.bedrebad.dk

Kilde: Pressemeddelelse fra Bedre Bad - Bedre Energi]