Dit affald er værdifuldt: Fra storskrald til genbrugsbil

Profilbillede
dato

Fra 1. juli bliver ordningen for storskrald udvidet til at omfatte indsamling af mad- og drikkekartoner, og hver husstand kan bruge ordningen op til 12 gange hvert år. Samtidig får ordningen nyt navn: Genbrugsbilen. Navnet skal understrege, at en stor del af dit affald er værdifulde ressourcer, der bliver brugt igen.

Det har længe været muligt at få hentet materialer til genbrug og genanvendelse op til 6 gange om året gennem storskraldsordningen. Fra 1. juli 2021 bliver ordningen udvidet, så du kan få hentet storskrald op til 12 gange om året. Som noget nyt vil du fra den dato også kunne sende mad- og drikkekartoner med.

”Storskrald” er dog ikke noget godt og dækkende ord for ordningen. Materialerne bliver nemlig enten genbrugt eller får nyt liv som nye syltetøjsglas, papkasser, dåser og meget andet. Derfor får ordningen fra 1. juli også et nyt navn: Genbrugsbilen. 

”Når vi vælger at ændre navnet på en velfungerende ordning som storskrald, er det fordi ord skaber handling. Navnet Genbrugsbilen signalerer, at materialerne ikke bare er skrald, men rent faktisk kommer tilbage i kredsløbet,” forklarer Jakob Ville, formand for Teknik- og Klimaudvalget i Kolding Kommune.

Teknik- og Klimaudvalget nikkede til navneskiftet fra storskrald til genbrugsbil på et udvalgsmøde 4. maj. Den udvidede model med, at hver husstand kan få besøg af Genbrugsbilen 12 gange om året, er et led i, at alle husstande fra 1. juli kan indsamle 10 typer affald tæt på hjemmet. Husstandsindsamlingen gælder i alle kommuner og er vedtaget i regeringens klimaplan for en grøn affaldssektor i 2020.

”Vi er heldigvis allerede godt kørende i Kolding Kommune, og borgerne er gode til at sortere affaldet. Nu skal vi alle have lært at tælle til 10 typer affald derhjemme, men det er heldigvis enkelt, for de fleste typer er vi vant til at sortere. Det nye er, at vi nu også skal lære at fiske den tomme mælkekarton, suppekarton eller juicekarton op fra skraldespanden og i stedet skifte kartonernes kurs fra forbrænding til genanvendelse. Jeg er sikker på, at borgerne prioriterer hensynet til miljø højt, og at de vil tage godt imod mere sortering. Så bliver der også ekstra plads i affaldsbeholderen,” siger Jakob Ville. 

Du kan stadig – også allerede i dag – komme af med møbler, gamle cykler og andet godt genbrug ved at bestille Genbrugsbilen (navneskiftet træder først i kraft fra 1. juli så kig efter ’storskrald’). Det gælder også andre materialer, fx papir, glas, metal, tøj og tekstiler, pap og plast.

Alle borgere i Kolding Kommune vil modtage et e-Boks brev i løbet af uge 20 og 21. Brevet vil indeholde mere information om sortering af mad- og drikkekartoner, farligt affald og de otte andre typer affald, vi skal sortere derhjemme fra 1. juli. Læs mere om ordningen her.


Kan du tælle til 10? Her er det affald, du kan få hentet derhjemme fra 1. juli
Skraldemanden henter:
- Madaffald
- Restaffald
- Farligt affald (først fra 1. juli)

Genbrugsbilen henter (kører som storskraldsbil frem til 1. juli):
- Glas og flasker
- Metal
- Pap
- Papir
- Plast (i Kolding Kommune skal du sortere hårdt og blødt plast for sig)
- Tøj og tekstiler
- Drikke- og madkartoner (først fra 1. juli)


Inden 1. juli får alle husstande i Kolding Kommune udleveret informationsmateriale, der indeholder klistermærker med piktogrammer for hver type affald og sorteringsvejledninger. De særlige klistermærker kan du sætte på de klare plastsække, der skal hentes af Genbrugsbilen.

Glas, metal, hård plast og papir kan du fortsat aflevere i den lokale miljøstation

Alle typer affald, undtagen mad- og restaffald, kan du også køre på genbrugspladsen med døgnet rundt.

Ejer du et sommerhus eller en udlejningsejendom i Kolding Kommune? Så kan du bestille Genbrugsbilen til at komme forbi sommerhuset og udlejningsejendommen. Som udlejer er det dit ansvar at informere dine lejere om, hvordan de nye muligheder skal bruges i netop din ejendom eller sommerhus.

Kilde: Kolding Kommune